Handla mat på nätet

 

Matbeställningar på nätet blir mer och mer vardag för storstadsmänniskorna.

Genom att volymerna ökar närmar sig också online mataffärerna möjligheterna att hålla samma priser som i butik. I dagsläget är det fortfarande svårt för många affärer att hålla både låga priser och bra kvalité, eftersom dom måste konkurera priset med stora hallar där kunderna själva plockar maten, tar den till kassan, betalar (Nu för tiden betalar de själva ibland) och därefter kör maten hem.

Men det finns mycket att spara genom att beställa maten på nätet, det bäddar för effektivisering av matbeställningen då en kylbil kan köra maten till flera kunder nära varandra och spara både miljö och pengar, men det kräver ett stort kundunderlag.

I dagsläget försöker företagen öka volymerna med att erbjuda mervärden till kunderna, som färdigplockade maträtter, detta gör att beställaren får en mer varierad kost utan att behöva lägga ner för mycket energi på att komma på nya maträtter varje vecka. Det förenklar även orderprocessen eftersom de som plockar maten i affären kan plocka för flera kunder samtidigt då de skall ha samma råvaror.

Matbeställningarna har ökat också till stor del av den media kampanj som pågår i dagsläget för att öka kunskapen om hur man kan använda nätet för att få en mer harmonisk tillvaro vid matbordet.

I och med att beställningarna ökar så är det också en trygghet, fler företag ökar konkurrensen på marknaden och gör också att det blir viktigare och viktigare att binda kunderna till sig genom hög service och att se till att varje beställare får rätt mat.

Samtidigt som att marginalerna i branchen är låga och många är priskänsliga, vi är inte villiga att betala hur mycket somhelst för att få maten vid dörren, blir det för dyrt är det ju också möjligt för många att välja sin lokala affär, som ofta inte ligger många hundra meter bort från huset. Då kan man också själv känna på frukten och låta sig inspireras av de frontade varorna i en lugnare miljö, eftersom det sällan är lika stressigt på den lokala butiken som i de stora köpcentrumen.

Alla dessa parametrar skapar dagens matbeställningar på nätet och vi ser fram emot att se utvecklingen på marknaden.

Beställningar i kassar är en ny företeelse som för bara några år sedan var banbrytande, även kassar med endast frukt eller endast grönsaker skapades, som ekolådan och liknande företag, som idag verkar gå som tåget.

Mycket kändisar har också blivit involverade för att sätta fart på verksamheterna, som bekant har dessa ofta en stor impakt på folks beteende och långt ifrån något nytt knep för att locka kunder. Dock mindre vanligt i Sveriges "landet-lagom" än på andra sidan atlanten.

Dietister lever också loppan på de senaste årens hype av mat och matkultur.

Kanske kommer nästa steg att inrikta sig mer på avränsade marknader som går i samma bilar, t ex mat till folkgrupper som är relativt nyinflyttade till Sverige och har svårt att hitta sina favoritmaträtter i de vanliga butikerna. Ofta kan det finnas ett begränsat utbud. Om dessa kunde åka med transporter till andra kunder samtidigt som att det beställdes in endast ingredienser till en särskild maträtt kunde priserna pressas så fler har råd.