Handla mat på nätet

 

Mataffären är sveriges ledande mataffär på nätet

 

Mataffären är coops online shop för mat på nätet. De har tillgänglig leverans i stockholms området, men specificerar dock inte var i restan av landet som de har tillgänglig leverans på sin sida, istället har dom byggt en funktion där man enkelt själv kan kontrollera om de levererar just till ditt område, troligen för att förenkla deras uppdatering och administration av hemsidan.

Man kan enkelt gå in på deras sida och kontrollera om man kan få leverans till sin postort här Där skriver man bara in sitt postnummer så har man möjlighet att se både om leverans är möjlig och när nästa leveransdatum till adressen är tillgänglig.

Mataffären omsatte cirka 80 mkr 2009 och är den i särsklass största webbshoppen för att handla mat på nätet i dagläget, sett till omsättning.

Mataffären har generellt sätt ett bra rykte av vad vi på handla mat på nätet kan utröna via undersökningar på nätet och forum, men det konstateras också att det är relativt dyrt att handla mat på nätet, mycket troligen beroende på de låga marginaler som större butiker har inom livsmedelsbranshen. Om det är värt tids och energibesparingen är självklart väldigt individuellt och beroende på både lön och antal arbetstimmar. Bland annat har vi fått sett följande uträkning på kostnaden att handla mat online. Där kan ni ta del av en uträkning en relativt vanlig familj gjort gällande hur mat handlingen påverkar deras ekonomi.

 Gällande prisjämförelser är det svårt att göra på mataffären, tyvärr finns det i dagsläget ingen möjlighet att göra skuggbeställning från alla sidor där man kunde jämföra sin egen matkasse direkt mot flera matbutiker online, eftersom de inte, vad vi kan se, har tillgång till några API.

Mataffären har också en flik där de specificerar ett socialt ansvarstagande, bland annat genom att stödja BRIS och Situation stocksolm (hjälp till hemlösa i stockholmsområdet). Tyvärr specificeras inte hur och i vilken omfattning som mataffären hjälper Situation stockholm, och gällande BRIS är detta i samarbete med deras fruktleverantör och gäller endast en av deras produkter, där, vad vi kan se kostnaden för att hjälpa bris läggs över direkt med 30 kronor på konsumenten. Det skall dock tilläggas att de går under bemäningen "Stödföretag guld" hos BRIS.

Vi på handla mat på nätet välkomnar självklart initiativ med socialt ansvarstagande, men när det gäller en ersättning på 30kr per bestämd produkt känner vi att detta endast minskar valmöjligheten för konsumenten att själv ta sitt ansvar och vi skulle hellre se en modell som beror antingen på omsättning eller fast summa till hjälporganisationerna och gärna mer specificerat exakt hur stora summor det rör sig om och mer exakt vad det gått till.